Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rônggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1840

Katalog:Surat-menyurat Rônggawarsita, LOr 2235, c. 1836-44, #869
Sambung:
1.Purwadipura kepada Rônggawarsita, 26 Maret 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #159.
2.Rônggawarsita kepada Nyonyah Eming, 13 Maret 1836. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #615.
3.Rônggawarsita kepada Purwadipura, 26 Maret 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #160.
4.Rônggawarsita kepada Van Der Am. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #616.
5.Rônggawarsita kepada Van Der Am, 5 Juni 1844. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #617.
6.Rônggawarsita kepada Winter. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #612.
7.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Januari 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #170.
8.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #161.
9.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #162.
10.Rônggawarsita kepada Winter, 10 Juli 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #34.
11.Rônggawarsita kepada Winter, 13 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #166.
12.Rônggawarsita kepada Winter, 15 Desember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #619.
13.Rônggawarsita kepada Winter, 15 Juli 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #614.
14.Rônggawarsita kepada Winter, 16 Desember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #169.
15.Rônggawarsita kepada Winter, 16 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #167.
16.Rônggawarsita kepada Winter, 2 Juni 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #38.
17.Rônggawarsita kepada Winter, 20 April 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #156.
18.Rônggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1840. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #154.
19.Rônggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #158.
20.Rônggawarsita kepada Winter, 23 Nopember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #618.
21.Rônggawarsita kepada Winter, 24 Januari 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #171.
22.Rônggawarsita kepada Winter, 29 April 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #157.
23.Rônggawarsita kepada Winter, 31 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #164.
24.Rônggawarsita kepada Winter, 7 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #165.
25.Rônggawarsita kepada Winter, 8 Februari 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #155.
26.Rônggawarsita kepada Winter, 9 September 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #41.
27.Surat-menyurat Rônggawarsita, LOr 2235, #869. Arsip dan Sejarah | Galeri #611.
28.Winter kepada Rônggawarsita. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #613.

Ranggawarsita memberi khabar kepada Winter, bahwa istrinya melahirkan anak laki-laki. Ia pinjam uang Rp. 10,- untuk beaya kelahiran tersebut. Pengembaliannya pada saat menerima bayaran dari Van Der Vlis supaya langsung dipotong.

Kawula nuwun, atur sêmbah sungkêm kawula pun Ngabèi Rônggawarsita, ingkang mugi-mugi konjuk ing sangandhapipun pinarakan paduka kangjêng rama.

Kawula nuwun, gêpah kawula saos unjuk ing panjênêngan paduka, kawula anyaosi uninga, yèn kala wau wanci pukul gangsal, kawula gadhah rare saking bojo wingking mêdal jalêr, saking pangèstu paduka wilujêng ing sadayanipun.

Ingkang kaping kalihipun. Kawula nuwun sarèhning ing dintên punika kawula nuju kasêpênan arta, dados kawula kamipurun saos unjuk anênangis ing panjênêngan paduka, bilih parêng kalilan saking karsa paduka, kawula kamipurun nyuwun nyambut kagungan paduka arta saking 10 rupiyah kimawon. Kawula nuwun mênggah ingkang kawula saosakên ing panjênêngan paduka, benjing bilih kawula tampi saking Tuwan phan Dhêr Phlis, panjênêngan paduka karsaa anyêngklong kimawon.

Kawula nuwun, mênggah ingkang punika, asangêt-sangêt atur pênangis kawula, ingkang mugi-mugi wontêna sih pitulung paduka.

Konjuk ing dintên Salasa tanggal kaping 22 wulan Dhesèmbêr 1840.

Kawula nuwun. Kawula pun Ngabèi Rônggawarsita.

Punika sêrat ingkang mugi-mugi konjuk ing sangandhap pinarakanipun ingkang rama kangjêng tuwan juru basa.