Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rônggawarsita kepada Winter, 23 Nopember 1842

Katalog:Surat-menyurat Rônggawarsita, LOr 2235, c. 1836-44, #869
Sambung:
1.Purwadipura kepada Rônggawarsita, 26 Maret 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #159.
2.Rônggawarsita kepada Nyonyah Eming, 13 Maret 1836. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #615.
3.Rônggawarsita kepada Purwadipura, 26 Maret 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #160.
4.Rônggawarsita kepada Van Der Am. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #616.
5.Rônggawarsita kepada Van Der Am, 5 Juni 1844. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #617.
6.Rônggawarsita kepada Winter. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #612.
7.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Januari 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #170.
8.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #161.
9.Rônggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #162.
10.Rônggawarsita kepada Winter, 10 Juli 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #34.
11.Rônggawarsita kepada Winter, 13 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #166.
12.Rônggawarsita kepada Winter, 15 Desember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #619.
13.Rônggawarsita kepada Winter, 15 Juli 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #614.
14.Rônggawarsita kepada Winter, 16 Desember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #169.
15.Rônggawarsita kepada Winter, 16 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #167.
16.Rônggawarsita kepada Winter, 2 Juni 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #38.
17.Rônggawarsita kepada Winter, 20 April 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #156.
18.Rônggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1840. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #154.
19.Rônggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #158.
20.Rônggawarsita kepada Winter, 23 Nopember 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #618.
21.Rônggawarsita kepada Winter, 24 Januari 1843. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #171.
22.Rônggawarsita kepada Winter, 29 April 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #157.
23.Rônggawarsita kepada Winter, 31 Oktober 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #164.
24.Rônggawarsita kepada Winter, 7 November 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #165.
25.Rônggawarsita kepada Winter, 8 Februari 1841. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #155.
26.Rônggawarsita kepada Winter, 9 September 1842. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #41.
27.Surat-menyurat Rônggawarsita, LOr 2235, #869. Arsip dan Sejarah | Galeri #611.
28.Winter kepada Rônggawarsita. Arsip dan Sejarah | Rônggawarsita, R. Ng. #613.

Kata-kata yang diartikan ini sudah jarang dipakai dalam bahasa Jawa (baru) sekarang ini, bila dilacak ke kamus, di samping banyak yang tidak ada, jika ditemukan banyak pula artinya yang tidak cocok. Oleh sebab itu, dapat disimpulkan bahwa R.W. dalam mengartikan kata-kata selalu berdasar konteksnya saja, maka perlu dicocokkan ke naskah yang secara kebetulan memuat kata-kata itu.

Kawula nuwun, atur sêmbah sungkêm kawula pun Ngabèi Rônggawarsita, ingkang mugi-mugi kaonjuk ing sangandhap pinarakan paduka kangjêng rama.

Kawula nuwun. Kawula nyaosakên jarwanipun ing pitêmbungan satunggal-tunggal. Anjawinipun saking karsa paduka, sawêg pamanggihipun ing manah kawula piyambak kados ing ngandhap punika.

Ka. Endracapa mêndhung.
Ka. Endrakara teja.
Ka. Endragongsor rêdi guntur.
Ka. Endrakila rêdi ciptan.
Ka. Endrakala candhikala.
Ka. Endrakaradi teja luwih.
Ka. Anduk ambêt kang tan pêgat.
Ka. Ôndakara surya.
Ka. Undalan êtuking toya.
Ka. Andang nuntên, mangkana, kaliwat.
Ka. Antas ruwat.
Ka. Antaga gêntha.
Ka. Ôntakara surya.
Ka. Endhe tamèng.
Ja, kra ngo. Undhi uling undhi kang mawi jêmpalik.
Ja, kra ngo. Undhi umbul Undhi kang mawi kaumbulakên.
Ja, kra ngo. Undhi gêrit Undhi kang ubêng-ubêngan.
Ja, kra ngo. Injanên Wudunên kang wontên sirah.
Ja, kra ngo. Eredan sêndhalan.
Ka. Anjan. Mloto jêmpalikan.
Ja, kra ngo. Eredan Sampenan.
Ja, kra ngo. Ngèrèt nyampe.
Ja, kra. Aradan Sêndhalan.
Ja kra ngo. Arungan barungan.
Ka. Arip-arip arêm-rêm.
Ka Ja kra ngo. Ura-uru wudhar buyar.
Ka. hèr anganti musthika toya.
Ka. hèrthathit musthika thathit.
Ka. hèrwulan musthika wulan.
Ka. Hèrmala musthika buthêk, toya buthêk.
Ka. Arauru bibar buyar.
Ka. Aribawa prabawa.
Ka. Arunan sorotan.
Ka. Èru sotya.
Ka. Akol-akol wêrut-wêrut.
Ka. Èkèl barênjul.
Ka. Akra bingah.
Ka. Engkal bengkal.
Ka. Atat akathah, môncawarni.
Ka. Atub atuju.
Ka. Atakara langkung padhang.
Ka. Oti buron toya.
Ka. Utarayana panggenanipun Hyang Wisnu.
Ka. Usaran konyohan.
Ka. Asti dipôngga.
Ka. Osya sungkawa.
Ka. Estha upami.
Ka. Esak ilok.
Ka. Tan esak botên ilok.
Ka. Asmaralaya swarga.
Ka. Asmaragama asmara sapatilêman.
Ka. Asmaratôntra asmara sapagêpokan.
Ka. Asmaranada asmara sapocapan.
Ka. Asmaranala asmaraning manah.
Ka. Asmaratura asmara sapaningalan.
Ka. Asmaralaga ing paprangan.
Ka. Astagina nêsthawolu, paedah wolu.
Ka. Asalingga rêdi.
Ka. Asuman prihatinan.
Ka. Osthi cêpêng.
Ka. Apuk rusak.
Ka. Ewo golongan.
Ka. Uwêng-uwêng ubêng-ubêng.
Ka. Uwang-uwang paès.
Ka. Owrêk gêdêr.
Ka. Awra warata.
Ka. Alut karut, towong.
Ka. Alpa kirang, cacat.
Ka. Ulubalang lurah gandhèk.
Ka. Ulubukut lurah kajinêman.
Ka. Aliwawar prahara.
Ka. Ugêm bundhêl.
Ka. Kentar-entar kesah-kesah.
Ka. Andhah-andhah asor-asor.
Ka. Amun-amun mega, lamuk-lamuk.
Ka. Ngarad nyêndhal.
Ka, Ja, kra ngo. Asab êsah.
Ja, kra ngo. Ulung-ulungan tampan-tinampan.
Ja, kra ngo. Awudan awuran kang wontên wujudipun.
Ja, kra ngo. Awud-awudan awur-awuran kang wontên wujudipun.
Ja, kra. Awagan awuran kang tanpa wujud.
Ja, kra. Awag-awagan awur-awuran kang tanpa wujud.
Ja, ngo. Ancog- ancogên sakêdhap sae sakêdhap awon.
A. Akil [Huruf Arab: 'akil] kang sampun gadhah budi.
A. Balèg [Huruf Arab: balegh] kang sampun dhatêng ing diwasa.
A. Ojrat [Huruf Arab: ajrat] pangkatan.

Kaonjuk ing dintên Arbo tanggal kaping 23 wulan Nophèmbêr ing taun 1842.

Kawula nuwun, kawula pun Ngabèi Rônggawarsita.