Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

1837-08-14 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta

Katalog:Surat-menyurat Sasradiningrat, LOr 2235, c. 1837-43, #873
Sambung:
1.1837-05-06 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #645.
2.1837-05-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #637.
3.1837-06-05 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #636.
4.1837-06-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #655.
5.1837-07-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #659.
6.1837-08-14 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #634.
7.1837-08-21 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #644.
8.1837-08-22 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #648.
9.1837-09-11 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #621.
10.1837-09-16 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #640.
11.1837-10-16 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #658.
12.1837-10-16 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #635.
13.1837-11-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #656.
14.1838-01-29 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #657.
15.1838-01-29 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #652.
16.1838-02-26 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #638.
17.1838-05-07 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #647.
18.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #642.
19.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #650.
20.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #653.
21.1838-09-13 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #641.
22.1838-09-17 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #646.
23.1838-09-24 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #626.
24.1838-09-24 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #627.
25.1838-11-08 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #639.
26.1838-12-13 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #649.
27.1838-12-13 - Sasradiningrat, Amongpraja kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #651.
28.1839-08-30 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #632.
29.1840-09-09 - Mangkupraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #633.
30.1841-02-08 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #643.
31.1841-04-15 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #620.
32.1842-06-17 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #628.
33.1842-08-19 - Sasradiningrat, Residen kepada Santaprawira. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #624.
34.1842-08-22 - Sasradiningrat, Residen kepada Purwadiningrat, Jayanagara. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #631.
35.1842-09-05 - Sasradiningrat kepada Purwadiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #622.
36.1843-02-19 - Pakubuwana VII, Residen kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #629.
37.1843-03-05 - Sasradiningrat kepada Mertanagara, Mangunnagara. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #623.
38.1843-03-19 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #630.
39.1843-04-26 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #625.
40.Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #654.
41.Surat-menyurat Sasradiningrat, LOr 2235, #873. Arsip dan Sejarah | Galeri #660.

Pembangunan kamar-kamar loji ageng menjelang selesai, tetapi batu jobin (tegel) kurang 8.300 biji, maka supaya segera disediakan. Sasradiningrat segera memesan ke daerah Klaten, sebab jika tidak pesan tidak ada yang membuat. karena orang-orang kalangan bawah dilarang mempunyai rumah dengan lantai jobin. Kemudian dikirimkan 2 biji jobin sebagai contoh, bila setuju, orang Jeta segera membuatnya, Dengan catatan pengirimannya secara berangsur, mulai dari 100 biji sampai 1.000 biji sekali pengiriman.

Atur tabe kula saha kaurmatan akathah-kathah, Kangjêng Radèn Adipati Sasradiningrat. Katur ing kangjêng tuwan residhèn mayor, residhèn ing Surakarta Adiningrat.

Sasampuning kadya punika wiyosipun. Kula sampun anampèni sêrat pêparingipun kangjêng tuwan residhèn. Kang katitimangsan ing Surakarta kaping 26 wulan Juli taun 1837, ingkang mungêling sêrat. Sarèhipun kamar-kamar ing loji agêng ngriki, badhe kadandosan. Mila kangjêng guprêmèn kakirangan sela jobin damêlan ing Têmbayat. Kathahipun 8300 iji, ingkang pêsagi, mênggah agêngipun 12 dim. Ingkang punika pamundhutipun kangjêng tuwan residhèn. Ingkang mugi kula andhawahna parentah, angladosakên tumuntên. Mênggah rêgènipun satunggil, 24 dhuwit.

Ingkang punika atur wangsulan kula ing kangjêng tuwan residhèn. Mênggah kakiranganipun kangjêng guprêmèn. Sela jobin ingkang badhe kadamêl andandosi kamar-kamar

ing loji agêng, punika kula lajêng andhawahakên parentah, dhatêng kônca kula prayayi wadana jawi lêbêt. Utawi dhatêng wadana rêdi dhusun ing Klathèn. Sami kula dhawahi parentah supados andhawahi parentah damêl sela jobin. Dhatêng bawahipun siti dhusun piyambak-piyambak. Ingkang sami wontên selanipun pêthak. Mênawi sampun dados sami kaladosna kasadea lumêbêt ing nagari, utawi kasadea dhatêng ing loji agêng, kados ingkang sampun kalampahan. Mila sapunika mênggah panggenanipun sela jobin wau, mênawi botên wontên tiyang badhe tumbas. Inggih botên sami damêl. Ingkang mawi sela jobin punika, mênawi tiyang alit awisan botên kênging ngangge, wondening ing sapunika kula sawêg angsal paitan sela jobin 300, langkungan ingkang kula ladosakên srasah dalêm ing kraton inggal. Mênggah sapunika kula angladosakên sela jobin kêkalih, mugi kapariksaa dados kalihan botênipun. Mênawi saèstu dados, banon jobin kêkalih wau, kula paringakên dhatêng têtiyang dhusun ing Jêta, kula kinèn adamêl sela [se...]

[...la] jobin agêng wiyaripun kasamia kados sela jobin kalih wau, mênggah lêbêtipun kêlilana icir, kathah-kathahipun sèwu, sapêngandhap. Kêdhikipun satus sapênginggil.

Ingkang punika kula nuwun dhawahipun kangjêng tuwan residhèn. Sintên ingkang kula pasrahi utawi ingkang anampèni.

Kasêrat Surakarta ing dintên Sênèn tanggal kaping 12 wulan Jumadilawal taun Jimawal 1765.