Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

1841-02-08 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta

Katalog:Surat-menyurat Sasradiningrat, LOr 2235, c. 1837-43, #873
Sambung:
1.1837-05-06 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #645.
2.1837-05-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #637.
3.1837-06-05 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #636.
4.1837-06-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #655.
5.1837-07-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #659.
6.1837-08-14 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #634.
7.1837-08-21 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #644.
8.1837-08-22 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #648.
9.1837-09-11 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #621.
10.1837-09-16 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #640.
11.1837-10-16 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #658.
12.1837-10-16 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #635.
13.1837-11-27 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #656.
14.1838-01-29 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #657.
15.1838-01-29 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #652.
16.1838-02-26 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #638.
17.1838-05-07 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #647.
18.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #642.
19.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #650.
20.1838-07-28 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #653.
21.1838-09-13 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #641.
22.1838-09-17 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #646.
23.1838-09-24 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #626.
24.1838-09-24 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #627.
25.1838-11-08 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #639.
26.1838-12-13 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #649.
27.1838-12-13 - Sasradiningrat, Amongpraja kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #651.
28.1839-08-30 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #632.
29.1840-09-09 - Mangkupraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #633.
30.1841-02-08 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #643.
31.1841-04-15 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #620.
32.1842-06-17 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #628.
33.1842-08-19 - Sasradiningrat, Residen kepada Santaprawira. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #624.
34.1842-08-22 - Sasradiningrat, Residen kepada Purwadiningrat, Jayanagara. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #631.
35.1842-09-05 - Sasradiningrat kepada Purwadiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #622.
36.1843-02-19 - Pakubuwana VII, Residen kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #629.
37.1843-03-05 - Sasradiningrat kepada Mertanagara, Mangunnagara. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #623.
38.1843-03-19 - Sasradiningrat kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #630.
39.1843-04-26 - Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #625.
40.Amongpraja kepada Sasradiningrat. Arsip dan Sejarah | Sasradiningrat II, K. R. A. #654.
41.Surat-menyurat Sasradiningrat, LOr 2235, #873. Arsip dan Sejarah | Galeri #660.

Perihal gugatan Babah Kacung yang dirampok oleh 4 orang (Rangga Udajaya, Rangga Kartasudarga, Raden Sumadrana, dan Demang Gandum), yang semestinya mendapat hukuman dibuang ke pulau Banda 8 tahun. Rangga Udajaya dan Demang Gandum sudah tertangkap dan dihukum sesuai aturan, tetapi Kartasudarga dan Sumadrana tidak tertangkap. Kemudian dibuatlah pengumuman di daerah Pajang dan Sokawati, barang siapa dapat menangkap keduanya, akan diberi hadiah Rp. 100,-/orang. Dan barang siapa ketempatan tetapi tidak mau menangkap, akan didenda Rp. 100,-.

Atur tabe kula saha kaurmatan akathah-kathah, Kangjêng Radèn Adipati Sasradiningrat, katur kangjêng tuwan mayor, ridrê sangking ing Nèdrêlan sêleyo, residhèn ing Surakarta Adiningrat.

Sasampuning kadya punika wiyosipun, kula angaturi uninga ing kangjêng tuwan residhèn, mênggah prakawis tiyang Cina pun Babah Kacung pak apyun ing Sanggung, ingkang dipun jarah rayah, dhatêng pun Rôngga Udajaya, kalihan Radèn Sumadrana, tiga pun Rôngga Kartasudarga, sêkawan Dêmang Gandum, punika dhawahipun kangjêng tuwan residhèn ingkang kawrat wontên ing sêrat, ungêlipun aparing uninga dhatêng kula, mênawi kangjêng tuwan ingkang amakili guprênur jendral ing Nèdrêlan Ingndiya,ing Indiya. sampun adamêl sêrat kêkancingan, ingkang katitimangsan kaping 13, wulan Janawari ingkang sampun kalampahan, ôngka 10, yèn têtiyang sêkawan ingkang dipun gugat dhatêng pun Babah Kacung wau, amêsthi kabucal dhatêng ing pulo Bandhah, lamènipun wolung taun.

Ingkang punika kauningana ing kangjêng tuwan residhèn, kula lajêng anglampahakên utusan panèwu jêksa nêgari, kalihan jêksa pradata, mawi kula kanthèni panèwu mantri ing nagari jawi lêbêt sakancanipun. Ambêkta sêrat kula dhawah undhang wêsesa, animbali dhatêng pun Rôngga Udajaya, sapanunggilanipun têtiyang sêkawan, badhe kula patrapi paukuman bucal kados ingkang sampun mungêl ing nginggil wau,

dene pun Rôngga Udajaya, kalihan pun Dêmang Gandum, kula timbali sami dhatêng ing nagari, sampun kula cêpêng, katur ing kangjêng tuwan residhèn. Lajêng krêsa kasimpên wontên pirantos ing loji agêng. Amung Radèn Sumadrana ing Manjung, kalihan pun Rôngga Kartasudarga ing Koripan, punika sadhatêngipun utusan kula wau, sampun kapanggih sêpên botên wontên, dados sami alolos minggat saanak-bojonipun, atilar bale griyanipun, botên kantênan purugipun, mênggah têtiyang siti dhusun ing Manjung, kalihan ing Koripan. Utawi tiyang mônca sêkawan mônca gangsalipun sadaya, sami kadangu dhatêng utusan kula, aturipun sami botên sumêrêp purugipun. Lajêng sami kadhawahan ngupadosi, sakiwatêngênipun dhusun ing Manjung, kalihan ing Koripan. Mêksa botên kapanggih, amung ingkang èstri pun Rôngga Kartasudarga, punika kapanggih wontên siti dhusun ing Kawiswungu tanah Krapyak. Lajêng kabêkta lumêbêt dhatêng nêgari ing Surakarta, ing sapunika kula simpên wontên ing Kapatihan. Dados Radèn Sumadrana kalihan pun Rôngga Kartasudarga wau, sampun têtêp êlos minggat salêbêtipun ing prakawis.

Mênggahing sapunika kula lajêng adamêl sêrat dhawah undhang-undhang burantata ing nêgari, kathahipun pitu, dhawah dhatêng sawrênènipun rêdi dhusun tanah Pajang kalihan tanah ing Sokawati sadaya, sami kula dhawahi ngupadosi Radèn Sumadrana, kalihan pun Rôngga Kartasudarga, dhatêng siti dhusun bawahipun piyambak-piyambak. Ing pundi sagènipunsaênggènipun. kapanggih lajêng kula lilani anyêpêng

kula pundhut lumêbêt dhatêng nagari ing Surakarta babêstan. Kalihan sawarnènipun rêdi dhusun. Pundi ingkang sagêd amanggihakên, dhatêng Radèn Sumadrana, utawi pun Rôngga Kartasudarga wau, mawi kula paringi ganjaran yatra kathahipun 100 rupiyah, satunggilipun. Mênawi wontên ingkang kanggenan batên lajêng nyipêng, kula patrapi 100 rupiyah.

Wondening mênggah sêrat papriksanipun siti dhusun ing Manjung, kalihan ing Koripan, sapunika kula aturakên ing kangjêng tuwan residhèn, asarêng kalihan sêrat kula punika, ingkang mugi kapariksaa, kula sumôngga panggalihipun ing kangjêng tuwan residhèn.

Katur ing dintên Sênèn kaping 16, wulan Bêsar ing taun Be, ôngka 1768.