Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

1838-08-02 - Angabei kepada Residen Surakarta

Katalog:Surat-menyurat J. F. T. Mayor, LOr 2235, c. 1837-43, #886
Sambung:
1.1837-05-09 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #671.
2.1837-11-19 - Kyai Lurah Anggayuda kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #669.
3.1837-11-27 - Bok Tirtayuda kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #668.
4.1838-03-28 - Iman Raji kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #672.
5.1838-08-02 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #673.
6.1839-08-09 - Surat Pengaduan kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #661.
7.1839-08-30 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #667.
8.1840-03-14 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #665.
9.1840-09-02 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #674.
10.1841-03-31 - Wangsawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #675.
11.1842-01-30 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #666.
12.1842-06-06 - Dipawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #670.
13.1842-11-10 - Wangsawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #663.
14.1842-12-21 - Rejasentika kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #664.
15.1843-01-24 - Santawirya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #662.
16.Surat-menyurat J. F. T. Mayor, LOr 2235, #886. Arsip dan Sejarah | Galeri #676.

Tentang Ngabei Jayadipraja Sragen Manggis supaya K.G.P.A. Angabei memeriksa dan segera memberi laporan. Surat dari residen sudah diterima oleh Jayadipraja, kemudian Jayadipraja membuat surat balasan dititipkan kepada menteri jaksa tetapi tidak mau karena takut. Surat dari residen kemudian dibawa kembali. Oleh karena diperiksa, maka surat balasan itu sekarang dikirimkan oleh K.G.P.A. Angabei bersamaan surat dia sendiri.

Ingkang sêrat saha ingkang tabe akathah-kathah, Kangjêng Gusti Pangeran Adipati Angabèi, litnan kolonèl ajidan pan stap. Katur ingkang saudara kangjêng tuwan mayor, risidhèn ing Surakarta.

Sasampuning kadya sapunika wiyosipun. Kula sampun anampèni sêrat saking saudara, saha sampun kula tupiksani saraosipun ing sêrat sadaya, ingkang katitimangsan ing Surakarta kaping 24 wulan Juli ing taun 1838, yèn saudara anampèni sêrat atur wangsulanipun Kangjêng Radèn Adipati Sasradiningrat. Aprakawis pun Ngabèi Jayadipraja ing Sragèn Manggis. Saha kula lajênga atitipariksa, yèn sampun atitipariksa, kula angaturana sêrat wangsulan dhumatêng saudara.

Ingkang punika kauningana dhumatêng saudara, mênggah sêratipun saudara ingkang dhumatêng pun Ngabèi Jayadipraja ing Sragèn Manggis. Ingkang kabêkta utusanipun Kangjêng Radèn Adipati Sasradiningrat. Inggih sampun dumugi ing Sragèn Manggis. Kaparingakên dhumatêng pun Ngabèi Jayadipraja, lajêng pun Ngabèi Jayadipraja damêl sêrat atur wangsulan dhumatêng kônca mantri jêksa, ingkang bêkta sêratipun saudara wau, kônca mantri jêksa botên purun anampèni, sabab ajrih yèn ambêktaa sêrat wangsulan. Sêratipun saudara wau lajêng kabêkta wangsul. Kalih dening kula sampun atitipariksa dhumatêng pun Ngabèi Jayadipraja ing Sragèn Manggis. Aprakawis wau punika, wondene pun Ngabèi Jayadipraja ing Sragèn Manggis. Inggih sampun angaturi atur kawrat ing sêrat. Ing sapunika sêrat tatêdhakan aturanipun pun Ngabèi Jayadipraja, kula aturakên dhumatêng saudara, sarêng kalayan sêrat kula punika.

Ing Surakarta Kêmis tanggal kaping 11 wulan Jumadilawal ing taun Je ôngka 1766.