Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

1840-09-02 - Angabei kepada Residen Surakarta

Katalog:Surat-menyurat J. F. T. Mayor, LOr 2235, c. 1837-43, #886
Sambung:
1.1837-05-09 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #671.
2.1837-11-19 - Kyai Lurah Anggayuda kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #669.
3.1837-11-27 - Bok Tirtayuda kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #668.
4.1838-03-28 - Iman Raji kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #672.
5.1838-08-02 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #673.
6.1839-08-09 - Surat Pengaduan kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #661.
7.1839-08-30 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #667.
8.1840-03-14 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #665.
9.1840-09-02 - Angabei kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #674.
10.1841-03-31 - Wangsawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #675.
11.1842-01-30 - Prangwadana kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #666.
12.1842-06-06 - Dipawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #670.
13.1842-11-10 - Wangsawijaya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #663.
14.1842-12-21 - Rejasentika kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #664.
15.1843-01-24 - Santawirya kepada Residen Surakarta. Arsip dan Sejarah | Mayor, J. F. T. #662.
16.Surat-menyurat J. F. T. Mayor, LOr 2235, #886. Arsip dan Sejarah | Galeri #676.

Oleh karena R. Sumadrana dan Rangga Sudarga digugat oleh Rangga Wangsawijaya perihal tanah, maka K.G.P.A. Angabei diminta menyelesaikannya. Setelah mengadakan pemeriksaan terhadap K.P. Arya Mataram, K.P. Arya Kusumayuda dan R. Sumadrana, akhirnya dikirimlah 4 buah surat yang merupakan keterangan tentang hal tersebut.

Ingkang sêrat, saha ingkang tabe akathah-kathah, Kangjêng Gusti Pangeran Adipati Angabèi, litnan kolonèl ajidan pan sêtaph. Katur ingkang saudara, kangjêng tuwan mayor, ridêr saking Nèdêrlansê Leyo, residhèn ing Surakarta Adiningrat.

Sasampuning kadya punika wiyosipun. Kula sampun nampèni sêratipun saudara, kang katitimangsan Agustus kaping 14, taun 1840, ingkang sarêng sêrat. Saudara angintunakên sêrat aturanipun. Rôngga Wôngsawijaya, anggugat dhatêng Radèn Sumadrana, kalihan dhatêng Rôngga Sudarga, ing Koripan, prakawis pandhadhalipun siti dhusun 18 jung, ingkanging. kadêmangan. Utawi prakawis pangrayahipun darbèkipun. Karsanipun saudara, kula kapurih angrampungana prakawis punika, ingkang punika saudara, kula sampun anglampahakên titipariksa, dhumatêng saudara jêngandika, adhimas Kangjêng Pangeran Ariya Mataram. Kalih dhumatêng Kangjêng Pangeran Ariya Kusumayuda, tiga dhatêng Radèn Sumadrana ing Manjung. Ingkang sarêng sêrat punika, kula angintunakên sêrat papriksan. Kathahipun 4 iji.

Sêrat atur wangsulanipun Kangjêng Pangeran Ariya Mataram, 1.

Sêrat atur wangsulanipun Kangjêng Pangeran Ariya Kusumayuda, 2.

Sêrat atur wangsulanipun Radèn Sumadrana, 1.

Wondene bab nalar prakawis punika, sampun sami kawrat wontên sêrat aturanipun piyambak. Pangeran Arya Kusumayuda, kalih pun Sumadrana, ing Manjung wau, punika mugi kauningana, sumôngga panggalihipun saudara, wusananipun kula angajêng-ajêng wangsulanipun saudara.

Surakarta Rêbo kaping 5 Rêjêp taun Be, ôngka 1768.