Sastra Jawa

Program Digitalisasi Sastra Daerah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/3)

Katalog:Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761
Sambung:
1.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 01/1). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #949.
2.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 01/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #950.
3.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 01/3). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #951.
4.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 01/4). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #952.
5.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 01/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #953.
6.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 02/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #954.
7.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 02/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #955.
8.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 02/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #956.
9.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 02/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #957.
10.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 02/5). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #958.
11.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 03/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #959.
12.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 03/2) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #960.
13.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 03/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #961.
14.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 03/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #962.
15.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 03/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #963.
16.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 04/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #964.
17.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 04/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #965.
18.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 04/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #966.
19.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 04/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #967.
20.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 04/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #968.
21.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 05/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #969.
22.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 05/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #970.
23.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 05/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #971.
24.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 05/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #972.
25.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 05/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #973.
26.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 06/1). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #974.
27.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 06/2) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #975.
28.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 06/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #976.
29.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 06/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #977.
30.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 06/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #978.
31.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 07/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #979.
32.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 07/2) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #980.
33.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 07/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #981.
34.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 07/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #982.
35.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 07/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #983.
36.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 08/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #984.
37.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 08/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #985.
38.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 08/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #986.
39.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 08/4). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #987.
40.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 08/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #988.
41.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 09/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #989.
42.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 09/2) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #990.
43.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 09/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #991.
44.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 09/4). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #992.
45.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 09/5). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #993.
46.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 10/1). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #994.
47.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 10/2) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #995.
48.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 10/3) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #996.
49.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 10/4) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #997.
50.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 10/5). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #998.
51.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 11/1) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #999.
52.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 11/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1000.
53.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 11/3). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1001.
54.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 11/4). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1002.
55.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 11/5) . Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1003.
56.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/1). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1004.
57.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/2). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1005.
58.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/3). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1006.
59.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/4). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1007.
60.Centhini, Kamajaya, 1986, 1988-92, #761 (Jilid 12/5). Kisah, Cerita dan Kronikal | Sêrat Cênthini #1008.

704. PocungTeks asli: Pucung.

1. Ingkang sinung wuwus Sèh Mangunarsèku | tumungkul nor sabda | botên makatên kiyai | amung rèhning nambung samya raraosan ||

2. Yêktosipun cêgah makatên anggunggung | nangèkkên bêdêngah§ Prayoginipun / bidêngah /. | takabur anggêmpur yêkti | datan misil anggêgêmpalkên tyas tama ||

3. Pan gumuyu Kyadimuncar sarya muwus | jêbèng kasinggihan | kang kadya dera ingangling | manira sring katêgor kanoran driya ||

4. Sakalangkung sukur manira ing kalbu | malih angandika | suwawi sami lumaris | sampun sêdhêng raryyan ngasokakên lampah ||

5. Sadaya wus rumojong ing karsanipun | (n)dan sami umangkat | waela ngawirya santri | manjat nètèr iringe calangap jurang ||

6. Lon lumaku têkèng irahing lulungur | marwèng palêngkèhan | munggah tumurun linaris | lêbak pundhung sinrang myang

--- 12 : 122 ---

marga kang lêmpar ||

7. Lampahipun anusup galagah rayung | pangalang-alangan | lêpas dènnira lumaris | tan arsa so andarung onjotanira ||

8. Wancinipun kang surya wus pidak pitu | (n)dungkap waktu Ngasar | anitik tan ana bêlik | samya ngulat-ulat toya turut marga ||

9. Maksih laju têrkadhang dènnya lumaku | kèh papagannira | ing wong dagang lan priyayi | wong ngèbèr myang Kalang-odhèg gêgilingan ||

10. Cènangipun tinabuh pating carênung | gêndhinge Kêcomang | kalange lanang nyindhèni | mêlang-mêlung aba marong aku lena ||

11. Mèsêm dulu Jayèngraga duk andulu | kalang kang cènangan | anèng nginggilinganèki | asasmita marang Kae Cariksutra ||

12. Tampèng sêmu Ki Cariksutra gumuyu | ngling sarwi lumampah | nimpangi kalang anggili | (ng)gih punika adate Kalang-odhègan ||

13. Bonange mung papat wong ro kang anabuh | sawontêne nêmbang | kang anèng ngriku anggiling§ Prayoginipun / anggili /. | kathah kêdhik sadayanya dhudhan-dhudhan ||

14. Bojonipun pan tinilar anèng dhusun | anênggani gaga | têgal pasabinannèki | dènnya panèn anêbas siti irêngan ||

15. Kang saungsum kalih ungsum tigang ungsum | sêmangsaning jênar | pantune dipun-purugi | apapanèn ngiras marang bojonira ||

16. Yèn na payu nguyangakên parinipun | bojone tinilar | wênèyan kewala pari | lamun anak-anak amêdali lanang ||

17. Lamun sampun agêng bobocahanipun | binêkta bapaknya | odhèg marang pundi-pundi | sadarbèknya sinimpên anèng odhègan ||

--- 12 : 123 ---

18. Lamun sunu pawèstri tan pinilalu | sinungkên byangira | bapake tan andarbèni | èstri mèlu biyung lanang mèlu bapa ||

19. Pan wus ungkur-ungkuran ingkang lumaku | mangkana dangunya | dènnirojar turut margi | Jayèngraga inggih-inggih aturira ||

20. Lampahipun sarwi ngulat-ulat ranu | nulya manggih toya | kalya lit ilinya wêning | kali Garêswangkit têlêng wana Kamal ||

21. Gya tumurun nabrang kali watês dhêngkul | raryyan patètèran | kang simpar kumlasa radin | dènnya samya mrih sêmbahyang waktu Ngasar ||

22. Mèt toyastu kadas wus sadayanipun | amimilih papan | pasimparan kang asuci | wusnya manggya nulya samya salat Ngasar ||

23. Ngangkat parlu andadèkkên niyatipun | purnaning panêmbah | Ke Adimuncar ngimami | wus antara tartib tumaninahira ||

24. Akiripun tahyat asalam bakda wus | sampurna salirnya | pupuji myang donga dhikir | nulya samya sêsalaman sadayanya ||

25. Èstri julujalu. ngasokkên angganya rupuhrapuh. | kang para waela | pêpêtêk pada pribadi | ingkang lagya udud miwah amumucang ||

26. Alon muwus Ki Adimuncar tannya rum | marang santrinira | hèh Samurca alas iki | apa iya siwêre têlênge Kamal ||

27. Santrinipun umatur inggih puniku | pan ing wana Kamal | watêse lèpèn punika | sapangalèr sapangetan wana Kamal ||

28. Têlêngipun pan inggih ngajêng punikaGuru lagu seharusnya: 12u, Têlêngipun pan inggih ngajêng puniku. | wasta wana Kakas | mila ing lampah puniki | kêdhik ragi kalajêng mring pangalapan ||

29. Lêrêsipun animpang ing ngriku wau | wrêksa sol ngrêbatang | nimpang ngetan (n)jog Panjaring | nadyan gênêng botên acakêt padesan ||

30. Lamun wangsul sampun têbih kang kêbanjur | Kyadimuncar mojar | kang ora-ora dèra-ngling | lah ora wus ya marga kiye kewala ||

--- 12 : 124 ---

31. Puluh-puluh thithik katanggungan laku | kadalon nèng wana | tan ana dhukuh kaèksi | wus bêgjane kudu kadalon nèng wana ||

32. Malih muwus mring para ri putranipun | yayi Arsèngdriya | kadi-punêndi puniki | rèhning wanci surya wus ngakiring Ngasar ||

33. Paran laju punapa kèndêla dalu | nèng ngriki kewala | kang masthi amanggih warih | yèn lajuwa manawa tan ana toya ||

34. Karya wulu yèn pot Mahrib Ngisanipun | Arsèngbudi turnya | lêrês karsanta kiyai | wa-samantên ing ngriku rêmbaging kathah ||

35. Nambung wuwus sira Ki Cariksutrèku | kula nut sumangga | laju nadyan kèndêl ngriki | Kae Malangkarsa nambungi wacana ||

36. Lêrêsipun kang dadya ing karsanipun | Ki Sèh Mangunarsa | sinasmitan angling aris | lamun parêng ing karsa laju lumampah ||

37. Prandenipun maksih siyang wancinipun | lamun wontên papan | ingkang amênggêr sakêdhik | ngaulatan§ Prayoginipun / ingulatan /. yèn ta amanggiha toya ||

38. Duk myarsa tur Ki Adimuncar lingnya rum | rumojonging putra | lah ênggèh têka priyogi | lah suwawi sapakantuking lumampah ||

39. Nulya laju manjat papèrènganipun | pagrênganing wana | ing Kamal ingkang awingit | Selakakas tatêlênge wana Kamal ||

40. Anut lungur ngancas pamênggêranipun | wrêksa yom angayang | trênggulung jambon kusambi | pilang laban maromangir katimaha ||

41. Waru sênu sengon plasa walikukun | pagrumbulan wana | pakêtêban langkung wêrit | wrêksa gung grêng tan mobah dening maruta ||

42. Lampahipun têkèng patêlênganipun | wana SalakakasSelakakas. | angkêre amartandhani | mawa ganda langkung rum amrik angambar ||

--- 12 : 125 ---

43. Yata wau lampahe amanggih ranu | lir arga patapan | sangkêp lir sinari-sari | kayu uni andong-bang patramênggala ||

44. Cêpaka-ndul argulo mêlathi mênur | bakung puspanyidra | kumuning lan nagasari | anggrèk-wulan sikatan pacar-we noja ||

45. Kalak gadhung kang suka angsana tanjung | pakucuran tirta | bêbêngane binotrawi | dening sela rimbag kosok pan pinrada ||

46. Lining ranu lumawan mring sor sumêmbur | nranging pandhan rangkang | andhodhèng pudhak sisili | ngèngêl kêngêl kadya dyah kèsisan sinjang ||

47. Kang maênu laju tumama ing ngriku | Kamal Calakakas§ Prayoginipun / Selakakas /. | puniku sajatinèki | pangrasa-manira Dwija Kiliraja ||

48. Kadang sêpuh-ira Prabu Kêlatbau | sang Pandhita-rara | nèng Wanantaka mimidik | ing mangkya wus nèluman tan kawistara ||

49. Kang atunggu tilas panambutanipun | patarukan dadya | pakêkêsaning mong sami | ing satêlêng kêndhênge tan kambah janma ||

50. Kang mahahyun prapta titirah ing Pandhung | non sela lirang bang | raryyan samya tata linggih | wanci suryandhap tumuntung ing purwarga ||

51. Samya ngungun mulat parèrèyanipun | langkung sri kawuryan | sari sarya-njrah ing siti | amrikira raras rinêsmèn maruta ||

52. Linging kalbu Ki Adimuncar angungun | dènnya myat pataman | anèng madyaning wanadri | mangsa ra-a iya jêbèng Mangunarsa ||

53. Wijilipun mangunah kèlokanipun | karya pangrasaman§ Prayoginipun / pangasraman /. | tustha papaning ngabêkti | ingkang sela gilang sumayana rêta ||

54. Sri dinulu babanjaran sarwa santun | pranyata wus bisa | ngatokkên pangunahnèki§ Prayoginipun / mangunahnèki /. | lêlewane janma tama kang minulya ||

--- 12 : 126 ---

55. Yata wau ing wanci Hyang Surya surup | anggraning ngancala | layunging arka nirati | ing akasa asilak ujwala jênar ||

56. Tan adangu wontên jalma prapti ngriku | jalwèstri akathah | limangpuluh winitawis | tan (ng)gagawa kabèh alêgèh kewala ||

57. Samya matur marang ingkang samya rawuh | kawula punika | andhèrèk sipêng ing ngriki | lan sadaya inggih sabatèh kewala ||

58. Amlas-ayun tumut nukêri sadalu | Kae Adimuncar | nauri manira iki | wong anamar wontên ing satêngah wana ||

59. Sira kudu mèlu anginêp (ng)gyaningsun | wong padha nèng wana | aywa gawe mutawatir | ngalumpuka sabatèhira priyangga ||

60. Alon matur ngangkah punapa sadalu | Monthèl nambung ujar | sampun (n)dika ngudi-udi | tan prayoga momor-sambu anèng têba ||

61. Yèn ngrikayun nginêp (ng)gih kewala ngriku | sadhengah ajêmbar | aywa wor saênggèn ngriki | Ki Sèh Mangunarsa alon angandika ||

62. Aywa sêndhu sira Monthèl mring wong kudu | awor panginêpan | wong padha sêdya basuki | lagi sihe padha krana Lah kewala ||

63. Samya sukur sadaya tan walang-kalbu | jatine kang prapta | samya gadhungan wanadri | sima mulih marang pakêkêsannira ||

64. Sira wau Ki Adimuncar amuwus | lah suwawi marang | pahèran mèt toyastuti | sêdhêng waktu Mahrib utama kang awal ||

65. Sadaya wus maring patirtan awulu | myang para waela | wusira samya susuci | amimilih papan kang sami asimpar ||

66. Anèng watu wangsul sadayanira wus | mring (ng)gyan kumalasa | samya mrih waktu Mahêrib | trap makêna§ Prayoginipun / mukêna /. ambabar sêbe musêla ||

67. Ngangkat waktu sunat sadayanira wus | Ki Sèh Mangunarsa |

--- 12 : 127 ---

cinaran majêng ngimami | tan lênggana tamat ngangkat parlunira ||

68. Kasdu takrul takyin wus kamot ing kalbu | anjênêngkên niyat | ikram mikrat munajati | tubadile gumanti jênênging salat ||

69. Ucapipun wus munggah jênênging kalbu | plênging padungkapan | lapal Allahu mring takbir | lir sêblaking pat-upating pècutira ||

70. Tan kadulu duk munya jêthoting pêcut | wawangsulanira | tanajul marang ing tarki | tan pinangka tanpa (ng)gyan purnaning niyat ||

71. Mung mulya gung kewala kanênganipun | ing dalêm antara | wajah ittitahirèki§ Prayoginipun / iptitahirèki /. | wawacane sawuse Patekahira ||

72. Kulya-ayu ing rakangat awalipun | akiring rêkangat | sawusiing Patekahnèki |Lebih satu suku kata: sawusing Patekahnèki. surat Idaja-a nasrul kang winaca ||

73. Apan uwus tahyat awal akiripun | tartib tumaminah | asalam bakda pupuji | dikir mansud têlung tasbèh maca donga ||

74. Wusnya ngumum Surat Bakdiyatanipun | laju Wabinira | nêm rêkangat tri salami | wus paragat wêktu Mahrib têkèng Ngisa ||

75. Ajujunun-nakên ing salsilahipun | purna liring sunat | salawat salaman sami | warata wus samya tata palungguhan ||

76. Lingira rum NgiKi. Muncar mring santrinipun | lah akono padha | angagar gaweya gêni | kang liningan gupuh agawe padhiyan ||§ = badhiyan.

77. Urub-urub myang kang ngipil-ipil kayu | karya patotoran | padhange gêni andadi | Monthèl angling owêl nora ambêbakar ||

78. Yata gugup jalma kang amomor wau | jalwèstri mangarsa | ngaturkên nyamikan sami | wohing pala-gumantung pêndhêm kasimpar ||

79. Pisang suluh nangka lan katela jagung | myang timun sêmangka | talês kimpul wi gêmbili | bêndha dhuwêt kêtos katès

--- 12 : 128 ---

manggis duryan ||

80. Aturipun kawula naoskên punjung | nyanyamikan wana | sawontênipun supadi | rêrêmipun mêntas katoran lumampah ||

81. Nèng wana gung tan sagêd naoskên sêkul | tuwin lam-ulaman | paduka tan manggih bukti | aming lothung-lothung pala sumapala ||

82. Mèsêm (n)dulu Ki Adimuncar angungun | jalma ingkang samya | ngaturkên nyamikanèki | asasmita samya pagut sukèng nala ||

83. Linging kalbu yèn tan nyana wong puniku | abisa sidhêkah | nyamikan kathah di-adi | giri-lusi janma tan kêna ingina ||

84. Alon muwus ênggèh kisanak kalangkung | apanrimaningwang | miwah sadayanya sami | kabèh sanak sung sidhêkah nyanyamikan ||

85. Matur nuwun ingkang liningan sadarum | malih angandika | mring santri kinèn nampani | gya tinampan sinaoskên nèng ngarsa ||§ Kirang sawanda, prayoginipun / sinaosakên /.

86. Sadaya wus ingajangan godhong sêmpu | kang nangka binukak | myang duryan dipun-jujuring | kang kapala-pêndhêm samya binênêman ||

87. Pisang suluh kang matêng-wit anèng ngayun | miwah gêgawannya | pribadi kang salong misih | juwadah lan dhèndhèng gêpuk babakaran ||

88. Jênang gêndul§ Prayoginipun / grêndul /. gêmblong ginodhong nèng ayun | Kae Adimuncar | nyarakkên nyamikannêki | lah suwawi krana Lah rijêki Allah ||

89. Pawèhipun kisanak kang wowor-sambu | gupuh kang liningan | angalap sasênêngnèki | pra waela miwah kang para ngawirya ||

90. Sakalangkung pikantuk panadhahipun | amirasèng rasa | wusira anutug bukti | sinungakên warata pra santrinira ||

--- 12 : 129 ---

91. Atuturuh tuwin nginum we ing kalkun | Kae Adimuncar | pangandikanira aris | pênêdipun kanthi pupuji ing Sukma ||

705. Kinanthi

1. Ing wanci wus têngah dalu | samyarsa rahab raratib | makam sahsilah§ Prayoginipun / salsilah /. sabaryah | guyêr barjah nakisbandi§ Prayoginipun / naksibandi /. | suhul jalalah karijah | tubamah kèbri ripangi ||

2. Anjununakên pandulu | wirit mujarating dikir | sira Ki Sèh Mangunarsa | kang angimami rawatib | makmum kang para pituwa | tuwin pra waela sami ||

3. Santri murid tan na kantun | makmuming gurunirèki | wus ratib masmangal kusna | nulya trap salsilah dikir | nanjihkên mutanakirah | kang sanad kalimah kalih ||

4. Nêbut asmaning Hyang Agung | lailaha ilalahi | kalawan panarikira | ubêding isbat tanapi | nganjating mutawasitah | wahdah lan sarikallahi ||

5. (n)Dan ilalah ilalahu | kalawan tanajul tarki | nungkapi muka-awiyah | sahidna ngala anpusik | tuhu-tuhu suhulira | guyêr Alah Alah tuwin ||

6. Huallah lawan Allahu | la la la la i i i i | haha huhu i i a a | u u i a lulu lili | kalimah sahadat insan | latiping salat sajati ||

7. Taspundi kanênganipun | wus tahaim ismungalim | ngalamat kang manjing mêdal | kêsoting napasirèki | panukmaning munasika | anungge ing Sukma jati ||

8. Lahêng paguting pandulu | lawan panukmaning uni | woring sih junun istijla | pajumbuhaning kajatin | kajatmikaning panunggal | lêsning kapurbaning Widdhi ||

9. Sanalikanira wau | dènnira awirit dhikir | sang Kae Sèh Mangunarsa | Adimuncar Arsèngbudi | Cariksutra Malangkarsa |

--- 12 : 130 ---

Anggungrimang Jayèngrêsmi ||

10. Kalawan Jayèngragèku | Ni waela Rancangkapti | Turida lan Rarassatya | sawêlas wadon Cênthini | pyuhing tyas panakul-pana | anggulinting lir kayya king ||

11. Akantu saujuripun | ingkang amumupit wirit | datan ana amastara | samya sumungku pribadi | pra santri lan kulawarga | lalaju lajon aguling ||

12. Saking pasungkêmanipun | wênèh kang banjur angagir | sarwi angorok sênggoran | nutupi aripirèki | ngawirya lan pra waela | kang panaoling Hyang Widdhi ||

13. Antaranya tigang-èwu | lêpas layaping pangèksi | wus jumblah padikalira | daim kang umanjing mijil | napas pan datan kêposan | sambunge wangsulanèki ||

14. Maring kawèntèhanipun | luwar pananing pandêling | sih nungku ing pasungkêman | samya tapakur ing Widdhi | angirigakên pangiksan | -nira kang wèng-wèng ing kapti ||

15. Santri sadaya wus turu | sênggoran pangoroknèki | nutug dangu antaranya | Ki Santri Monthèl ngalilir | dhadhêsêkan lawan macan | nèng wurine adu gigir ||

16. Kasorot bêdheyan murub | katon lorènge mêdèni | dinêlêng sadayanira | (ng)gyanning wong momor duk wingi | sayêkti jalma gadhungan | nèng pakêkêsanirèki ||

17. Ting glêgêr pangorokipun | Ki Monthèl kalangkung ajrih | lon gugah-gugah mring rewang | Ki Basariman atangi | lan Samurca Sêtradrêma | kagyat wong têlu anjêlih ||

18. Dadya wong papat angrajuk | anêbut ngudubilahi | lir wong nglindur kagum gila | (n)dhêrodhog angruntuh wêdi | hihu haha hihu hapa | howèng howèng hèhè hihih ||

19. Macannya kagyat lumayu | sadaya tan ana kari | sup ring pangalang-alangan | dadya pra samya atangi | ya ana prakara apa | dene anggêmbor kapati ||

20. (ng)Guguyu kang samya kagum | Ki Sêtradrêma ngêtipris |

--- 12 : 131 ---

jawane wong wêngi ika | dudu wong sebaènèkisêbaènèki. | manus gadhungan alasan | nêmbung nginêp momor guling ||

21. Tujune nora ngalêthuk | ngêrêg githok wong aguling | yèn aja sêlak konangan | pasthi yèn arêp ngakali | miji loro kang pinangan | êmbuh lanang wadonnèki ||

22. Sadaya sami gumuyu | Ki Monthèl tumut (ng)guyoni | kang lagya tapakuring tyas | kawasing dalêm adikir | tan pèpèka ing paningal | tan ngopèni ing sakalir ||

23. Wanci wus anggagat§ Prayoginipun / agagat /. bangun | palilahing pajar gidib | bêkti pajununanira | takarub marang Hyang Widdhi | tangi saking pasujudan | purna sasalaman sami ||

24. Atata dènnira lungguh | Ki Adimuncar ngling aris | sanak kang padha nunggal (ng)gyan | sadayanya anèng ngêndi | Monthèl matur kutawèlan | de tiyang punika wingi ||

25. Kang anêmbung wowor dalu | mêksa tan kenging pinênging | yêktose dede manungsa | gadhungan sima wanadri | mèh kirang kêdhik kewala | anglêthukanglêthak. githoking santri ||

26. Kasêlak sami anjêpluk | kagum santri tri atangi | sarêng kagète lan sima | simane sadaya (ng)gêndring | mring grumbul pangalang-alang | marma tan wontên kaèksi ||

27. Mulih jal kamulanipun | pra ngawirya mèsêm myarsi | Ki Adimuncar ris nabda | tujune samya basuki | tan ana kang anukarta | sumêdya rumêksa sami ||

28. Pan sukur samya rahayu | Kyai Muncar angling aris | suwawi sami akadas | sêdhêng wêktuning ngabêkti | wancining ratri wus pajar | dhangan kang samya sinung ling ||

29. Marang ing pahèranipun | jalmèstrijalwèstri. mèt toyastuti | wusnya wangsul mring pasèlan | nêkani wêktu ngabêkti | wus anjênêngakèn salat | Sèh Mangunarsa ngimami ||

30. Andadèkkên niyatipun | mulya wus tan amindhoni | wawacan

--- 12 : 132 ---

wusing Patekah | Surat Sujadah inapti | dêg rêkangat sinujudan | wawacan rêkangat akir ||

31. Sawusing Patekahipun | Surat Kasar§ = Al Kautsar. kang ingambil | adêge wus Kinunutan§ = dipun dongani Kunut. | tumêkèng tahyat kang akir | salam bakda pupujiyan | dikir donga lima bêkti ||

32. Wusnya gya asujud takrul | ngakênni salating urip | rumangsa lamun kinarya | kinawulakakên dening | Hyang Kang Murba Amisesa | saliring jagad dumadi ||

33. Wus purna panlangsanipun | bêrsih-bêrsihira sukci | alon anjunjung mastaka | angipat takyubanèki | miwah kang para waela | luwar pajununannèki ||

34. Nalikanya bakda Subuh | Ke Adimuncar ngling aris | suwawi sami umangkat | sêdhênge mupung aenjing | dèrèng kambang ing aruna | amaruput saput-siti ||

35. Kang liningan aturipun | inggih sumangga prayogi | gupuh kang para waela | ngrukti pagendhonganèki | wusnya (n)dan sami umangkat | linggar sing sasananèki ||

36. Nuting panguluranipunpalunguranipun. | nganjor lampahira ririh | marga sela kumalasa | kalumutan anglunyoni | kawalêd ing wiwilisan | kuswarèng ron angêbêsi ||

37. Ring pada nangsayèng pinjung | nampu wastra kang kawingkis | lon-lonan kang mawèng marga | kasilir maruta mirir | kêkêsing driya wiyoga | kapanduk gandaning sari ||

38. Taru sumêkar mawèh rum | campur ulênging wawangi | kadya raras jroning tilam | sêkar (n)jrah nèng kasur-sari | asri sabawèng enjingan | dhawang jongkang jangkrik-bêring ||

39. Myang pêksi barênggi bubut | cabok kukuwèng kêdhasih | cagigèring satawana | mrak nyangungong mamêlingi | barung bêngohing andaka | myang kidang manjangan kancil ||

--- 12 : 133 ---

40. Lir kadya tuduh dalanggung | kang sambêt kambah ing jalmi | rèhning maksih karêmêngan | manawa sasar ing margi | Hyang Karaba kang mahyuna | mring pracima anirati ||

41. Sumirat ujwalanipun | tirahing ima malêngki | wijiling Hyang Andakara | tumirah anggraning wukir | andipani sèsining rat | karya rêsmining sakalir ||

42. Yata wau lampahipun | ing Selakakas kawingking | mulya pangrêngganing wana | siluman wus tan kaèksi | pulih ajal kamulanya | pakêkêsan mong wanadri ||

43. Garumbul galagah rayung | pangêbêsan jurang aring | lêstari kang mawèng marga | wong salawe jalu èstri | mahasèng wana wulusan | munggah tumurun arumpil ||

44. Anrang lampahe andarung | nut marga gung kang pinurih | animpang marga têrusan | ngalor-ngetan kang linaris | wus lintanging wana Kamal | rambah wana Malang wingit ||

45. Tan patya raryyan ing ngênu | raryyan yèn wêktu ngabêkti | Luhur atanapi Ngasar | yèn dalu tansèng wanadri | tan karsampir ing desa |Kurang satu suku kata: tan karsa mampir ing desa. satutugira miranti ||

46. Ginêrba caturing laku | linampahan pitung ari | pamancale saking wana | malang pasipênganèki | (n)jog wana ing Bumisara | wana kalangkung writ wingit ||

47. Kèh dulon kang salah dulu | (n)dungkap sadintêne malih | tambah wana Tunggarana | rawi canthèl têlêngnèki | pakayanganing siluman | garumbul bondhot panjalin ||

48. Kang lumampah têkèng ngriku | pangridhu wontên kaèksi | kang ulam-loh akèh mijrah | mring dharat nyêmplung ing kali | manculat akulèpèkan | gêng-agêng anurut margi ||

49. Andhèr lele lawan kutuk | samya milar rêbut dhingin | para santri kagyat mulat | iwak-loh mêntas ing warih | Ki santri Monthèl agahan | ngambil kutuk gêng satunggil ||

50. Kalangkung dening atutut | Ki Samurca anaruhi | ih lo êmpun salah-karya | nèng Ngrawicanthèl awingit | gluwah-gluwèh

--- 12 : 134 ---

amèk iwak | ginanggu kang marabumi ||

51. Lah wus rika culna gupuh | tan wurung (ng)gawa bilai | tan ngêmungkên wong satunggal | Ki Monthèl kalangkung ajrih | anulya cinulkên sigra | linge manawa sayêkti ||

52. Yata dènnira lumaku | ing sadintênipun malih | kapungkuring Tunggarana | kênthêng sawêring wanadri | ngambah ing wana Pandhêgan | têlêng wana Mènjèng nênggih ||

53. Godha angkêr ing wana gung | kèh kidang mênjangan kancil | tuhu lwir sato ingonan | kasenggol mring kang lumaris | sadaya wus winangsitan | aywa na asalah kardi ||

54. Kang winangsit wus mituhu | tan ana purun ngaruhi | lêstari ing lampahira | kêdalon sipêng wanadri | antuk lalakon nêm dina | angambah ing wana kracil ||

55. Kang dadya pangridhunipun | tatêlênge jati lingir | kathah andaka katingal | gêng-agêng tan ana kêsit | tutut lir sato anjilma | ngalegung ayêm (ng)gayêmi ||

56. Lir mèlu-mèlu tinuntun | wus winalêran ing wangsit | sadaya datan sumêdya | nukarta asalah kardi | raharja salampahira | andarung dènnya lumaris ||

57. Mung raryyan kewala wêktu | yèn manggih toyèng wanadri | tuwin kadalon ing marga | tansah nèng wana nênêpi | enjang (n)dan samya umangkat | wus lêpas lampahirèki ||

58. Ngambah pa-angkêranipun | tatêlênging wana Rimbi | panggodhaning wong lumampah | miyarsa bêrkutut muni | umanggung nèng êpang andhap | cumlêngkung lir bêndhe muni ||

59. Tandukipun ukung nglangut | panjang aurira mêrit | lêpas alêp angêmandhang | aêmpuk mêmbat abêning | ajêg tan mawi sandhungan | lêstari arum amanis ||

60. Sumèntêg anyenggol kalbu | anggunge ngalap ngajap-sih | sauran kulon lan wetan | lor kidul munya aganti | gênging uni tap-untapan | samya pakolèh kapyarsi ||

--- 12 : 135 ---

61. Wau kang mahawèng ênu | laju lampahira aris | uni tanbancanèng marga | lêmpar marganira radin | wus tan napak padhikilan | nrang babangkan wana nipis ||

62. Patutunon wana Pikun | tandha wus parêking dèsi | tèdhèngan bangkan tinugar | gogolan ginula-guli | gagalêng unjung-unjungan | katon grumbuling adèsi ||

63. Anggênggêng kitri nyarêmbyung | kèh dhukuh parêpatnèki | dhusune Kêmplêng wastannya | tumurun ing nabrang kali | raryyan samya salat Ngasar | tan arsa kampir ing dèsi ||

64. Wus bakda dènnira wêktu | maksih nèng panggiring kali | sabrangan jamban padusan | kèh pawèstri dus ing kali | kang awuwung asibukan | ramya ciciblon raryya lit ||

65. Andulur kang samya ngangsu | ngindhit jun pating carênthing | ana pawèstri sajuga | mêntas adus dandan tapih | wasta (m)Bok-ngantèn Watiyah | paparap Êndhuk ing nguni ||

66. Duk maksih parawanipun | durung mangsane birai | kinêrsan mring Jayèngraga | tan kongsi wêdharing sari | sabab sih tangèhing mangsa | kyat nungkuli sari kincip ||

67. Dadya datan bisa dukul | samana Ki Jayèngragi | kalawan Ki Jayasmara | Ki Kulawirya Nuripin | duk lungane angupaya | Amongraga duk kariyin ||

68. Ing mangkya (m)Bokrara Êndhuk | wus laki susuta kalih | kang mêntas dandan tapiyan | abêbêngkung minthi-minthi | kakêmbên ngiras salendhang | rumimong ing baunèki ||

69. Asèngêh pangayunnipun | mênthêg gêmuh ambêngkêri | mêndul kaênjoting lampah | tindak magêr-timun ririh | lèmbèhan korogan kontal | asta kanan nyangking sêking ||

70. Ngore rema têkèng jêngku | asinggulan cundhuk suri | dhasar kuning cilik mula | dhasar ayu ambêsusi | kawulat mring kang araryan | sêmada parêking margi ||

71. Lakune srimpang-sarimpung | èstu isin pinaliring | Jayèngrêsmi mèsêm mulat | mring kang rayi Jayèngragi | sasmita kasamandriya |

--- 12 : 136 ---

Jayèngraga mèsêm ningit ||

72. Yèn kawanguran ing sêmu | mring kang rayi Rarasati | dadya piningit nayanya | rèh ana karasèng galih | duk sipêng ing Kêkêplêng desa |Lebih satu suku kata: duk sipêng ing Kêplêng desa. angrunah parawan sunthi ||

73. Watiyah karan (m)Bok Gêndhuk | nging mangka sêmada lali | barkat lami tan tumingal | parawan kongsi sêsiwi | kathah karaosing nala | ketang galating ngaurip ||

74. Ing mangkya wus sinung ayu | ing agama tyas basuki | tan pepeka ring maksiyat | alulus kêmulèng budi | sinamun sarwi amucang | Ki Adimuncar ngling aris ||

75. Yayi Kae Arsèngkalbu | anyêngklèng lampah puniki | sasar kapaung sadina | lêrêse duk wau enjing | ing wana Kracilwangkitnya | wit blabaring wana Rimbi ||

76. Animpang ngriki kang wau | ngalèr kewala kang margi | (n)jog ing wana Pataruman | têtêlênge ardi Manik | Ke Arsèngbudi turira | kawula dèrèng udani ||

77. Wasana kang paduka wuwus |§ Kakathahên sawanda, prayoginipun / Wasana paduka wuwus /. Ke Adimuncar nauri | manira dèrèng tumindak | ujare kang wus lumaris | pan wana ing Pataruman | alas sing Wirasabèki ||

78. Ki santri Monthèl umatur | kamipurun anêlani | ing pangandika (n)Jêng Tuwan | ing Taruman Ardimanik | kalangkung angkêring wana | lan margi rumpil asungil ||

79. Lalampah awis rahayu | padhêm kalap ing dhêdhêmit | jalma musna tanpa paran | yèn (n)dungkap ing Ardimanik | pan sampun kuna-makuna | wana ing Jênggalamanik ||

80. Wontêna ing elokipun | kaot margannya lêstari | saèdhèngan manggih desa | awis tambah wana rungsit | Turida lan Rarasatya | samya amicarèng ati ||

81. Karasèng tyas duk lalaku | angambah ing Ardimanik | arga pan

--- 12 : 137 ---

wus aniluman | manira jawane nguni | ngambah wana Pakarêman | sasar pan jalma lumaris ||

82. Wusira mangkana wau | Ke Adimuncar ngling aris | punapi ing riku samya | sumêdyèng sipêng ing dèsi | paran lajuwa kewala | satibane anênêpi ||

83. Kang sinung ling samya matur | lêhêng lajuwa lumaris | pan wus kasêdya tirakat | sadhawahirèng wanadri | sukuran amanggih papan | tyas kumambang ing Hyang Widdhi ||

706. Maskumambang

1. Pan mangkana aturira Arsèngbudi | Kae Adimuncar | angling lah ênggèh suwawi | umangkat mahawèng marga ||

2. Pra waela dandan pagendhonganèki | wusira samakta | nulya lumaksana sami | saking parèrènannira ||

3. Anut marga pagalênganirèng sabin | têgal patalunan | tulus kang sarwa wiwiji | tan ana lêbaring mangsa ||

4. Mangsanira badhe sabin amèmèki | patanêmanira | sêmangka kara kêrai | jawawut jagung katela ||

5. Lombok terong kaceme kacang kacipir | talês kimpul kênthang | jarak kapas miwah wijin | kompulu lawan kasumba ||

6. Samya kagyat wong sawah kang aningali | marang kang lêlampah | kèwuhan panêrkanèki | andulur nèng pagalêngan ||

7. Ana wong kang anêrka lamun priyayi | ana kang anêrka | guru santri kang mastani | wong pinggir ètèr adagang ||

8. Miwah wong kang (ng)gusah pêksi anèng sabin | samya agêrtakan | gogonjong tali sasawi | sarwi nèng gubug kukuhan ||

9. Wong kang samya anjojor pating saliri | wong nèng pagubugan | gambangan kêndhangan gêndhing | Sêkar-gadhung sindhènannya ||

10. Wus lumrahe wong desa kamuktènnèki | yèn kawiyos sawah | nèng pranggon suka anggêndhing | sarwi gugusah prit nêba ||

--- 12 : 138 ---

11. Wus lumrahe kèh kabungahanirèki | myang raryya-ngon ngundha | -undha layangan sundari | miwah kèh pasang ubêngan ||

12. Yata ingkang lumampah (n)dulur nèng sabin | têgal patalunan | têgalan bêran palastrin | pagagan wus kalintangan ||

13. (n)Dungkap bulak wiyar ara-ara radin | grumbul tarataban | pakêtêbaning wanadri | umanjing nêngah pagrêngan ||

14. Anjoring lwah loh jurang cêrung cucuri | manjat palunguran | mahas wana wulusan writ | andarung lêpas lampahnya ||

15. Wanci surya nuntung tirah (ng)graning wukir | ngulati we wana | kalularat tan dèn-apti | ing waktu mangsa sêmbahyang ||

16. Rasèng driya kasusahan dening warih | sangsaya manêngah | (n)dungkap têlênging wanadri | Wanasaba wastanira ||

17. Non laleyan umili toyanya wêning | saking pamênggêran | kumucur kirihing warih | kayoman ing parijatha ||

18. Lan kucila kalauwika kêcapi | rêjasa-gung gaga | wontên pasimparan rêsik | palatar sela lus rêta ||

19. Sri kawuryan mararyan ingkang lumaris | mahèrantuk kadas | sawusnya samya susuci | mring papan kang sumayana ||

20. Pra waela trap makênamukêna. rukuhnèki | ambabar musêla | sibe adan waktu Mahrib | wus sunat sadayanira ||

21. Sira Ki Sèh Mangunarsa angimami | andadèkkên niyat | patitis tibaning takbir | -rahtul ikram§ Prayoginipun / -ratul ihram /. kang minulya ||

22. Kadyangganing sungapan suping jaladri | woring angin tawa | tan ana antaranèki | tunggal jatining panunggal ||

23. Wus anjênêngakên sêmbahirèng Widdhi | purnaning asalat | antara bakdanirèki | ing Mahrib tumêkèng Ngisa ||

24. Wus paragat saliring sunatirèki | tata palungguhan | kang pra waela anunggil | samèstri wurining priya ||

25. Kae Adimuncar angandika aris | yayi Arsèngdriya | samya

--- 12 : 139 ---

rarasan sakêdhik | mungguh ing kita punika ||

26. Sayêktine ayun wruh ing rasa-jati | pundi kang winastan | rasa-jati kang sayêkti | ingkang tan lawan upama ||

27. Arsèngbudi alon anauri aris | sumangga ing karsa | (ng)gyan samya amamastani | mokal kalêmpita sabda ||

28. Datan pae ing ngriku kalawan ngriki | mung kaot pinangka | sangkaning ganal lan rêmpit | tunggil kadadeyanira ||

29. Ing agêsang mung asal kawan prakawis | gêni angin toya | bumi jangkêp pat prakawis | punika jatining rasa ||

30. Sabab dening kathah kadadosannèki | singa ngupamakna | ing sahir kalawan kabir | pagut roroning atunggal ||

31. Wujud Asma ing sadat kalimah kalih | woring kajumbuhan | lorone kawula Gusti | yèn seje tan siwah warnanya ||§ Kakathahên sawanda, prayoginipun / warna /.

32. Lamun tunggil datan wontên èmpêrnèki | pan sami tan kengang | winastan salah sawiji | miyate tèbènging rasa ||

33. Wa-makatên ngriku Ki Cariksutrèki | sakecaning sojar | kang liningan anauri | dhadhakanipun kewala ||

34. Singgih rasa têmên rasaning abukti | pêdhês asin miwah | lêgi gurih adhêm§ Prayoginipun / asêm /. pait | kamulyanirèng agêsang ||

35. Rasa mijil saking ing kalih prêkawis | bantala akasa | ngriku wijining kadadin | tan ina antaranira ||

36. Kang akasa anukma jroning pratiwi | pratiwi anukma | sajroning akasa yêkti | pasthi sênêt-sinênêtan ||

37. Nanging gaib rêmit tan kenging dinugi | yèn dipun-nyatakna | tan kawawa anadhahi | têmahe tanpa gaweya ||

38. Kadipundi anakmas Malangkarsèki | parêbating rasa | pamanggih mungguh ing ngèlmi | Ke Malangkarsa ris nabda ||

39. Singgih yèn ing pamanggih kula pribadi | sajatining rasa | rasaning jalu lan èstri | campuh ing rasa lan karsa ||

--- 12 : 140 ---

40. Kun imutlak latakyun ingkang ginaib | tan mojud tan sirna | pasthi ananing pribadi | akarêm lan dhawakira ||

41. Tan kinarya orane lan iyanèki | tan ro tan satunggal | akijab saliring ngèlmi | akathah yèn ngupamakna ||

42. Miwah kathah jujulukira kang jais | tan na wangênnira | wiwinih wijiling ngèlmi | ngalabi kasa bantala ||

43. Ananing ro tatêlu sakalir-kalir | sangkaning satunggal | satunggal ro jatinèki | kang ro jatine satunggal ||

44. Dadya inggih kakalih inggih satunggil | ro jatining rasa | tunggale rasa satunggil | pan jumênêng rasa tunggal ||

45. Datan kengang ginanal kalawan angling | dadya rêrêbatan | tuna-dungkaping pamanggih | rèh rasa tan kawujudan ||

46. Kadipundi yayi Sèh Mangunarsèki | purnaning rarasan | Kyadimuncar nambung angling | singgih jêbèng Mangunarsa ||

47. Tinêpangan ing ngriku ingkang utami | Ki Sèh Mangunarsa | norraga umatur aris | sumanggèng karsa andriya ||

48. Sami ugi kewala raosing ngèlmi | wontên upamanya | kang ngèlmi rasa sajati | lir rêtna tibèng samodra ||

49. Sakalangkung pakèwêd dènnya ngulati | kathah ingkang tidha | tan kadugi angulati | mung dadya catur kewala ||

50. Jatining rasa karêp pan ingkang suci | laire nèng lesan | amuni pan dadya ngèlmi | ing ahli kita punika ||

51. Angakêni ngèlmi wujuding Hyang Widdhi | ingupamakêna | sagara minangka mangsi | godhong kang pinangka papan ||

52. Kèhing kayu ginaweya kalamnèki | yèn ta tinulisa | luwih ngèlmune Hyang Widdhi | minangka rêtna-di mulya ||

53. Sirna tibèng samodra upamanèki | tan wontên marganya | angambil rêtna-di luwih | tan wun inguja kewala ||

54. Kêdah angupaya sarana kang dadi | winikalpèng driya | miminta amuntu budi | mamrih rasa kang rêkasa ||

--- 12 : 141 ---

55. Rasaning tyas angèl tan kêna panas prih | murih suda§ Prayoginipun / sudra /. papa | byat sura lêgawèng pati | subrangta amatiraga ||

56. Lamun sampun dhauping rasa kakalih | rasaning atapa | kalawan rasaning ngèlmi | ing ngriku panggihing rêtna ||

57. Rêtna-mulya kasimpên jroning jaladri | ngèlmi pami rêtna | tapa kang pami jaladri | rêtna nèng têlêng samodra ||

58. Ingkang ngèlmi anèng jroning matiraga | kang têlênging tapa | campuhing tapa lan ngèlmi | pan wus dadya rasa tunggal ||

59. Nir kang tapa ngèlmu tan na karannèki | tan rumangsa apa | tan rumangsa ahli ngèlmi | jumênêng kasidanira ||

60. Yèn punika yakti babaring kadadin | jalma tamèng titah | kang wus man maring Hyang Widdhi | widagda asung sinungan ||

61. Sumangga ing ngriku yayi Jayèngrêsmi | miwah Jayèngraga | mênggah sakalihe yayi | sami rinêbat kang rasa ||

62. Jayèngrêsmi norraga umatur aris | sumangga ing karsa | kewala amba umiring | ing sakarsa kang utama ||

63. Wau ta kang sami ararasan ngèlmi | pan wus kajomblahan | ing tanggap pupuling ngèlmi | narima sukuring nala ||

64. Wanci madya ratri dènnya gunêm ngèlmi | Kae Adimuncar | pangandikanira aris | suwawi suhuling Sukma ||

65. Pra waela miwah pra ngawirya sami | dhangan ingujaran | samya raratiban dhikir | anjujunun ing Hyang Sukma ||

66. Kae Sèh Mangunarsa ingkang ngimami | trap pangguyêrannya | mumupit wiriting dikir | myang santri sadayanira ||

67. Gumêr swaranira rêmpêk tan sarênti | dangu antaranya | madya têkèng bangun enjing | bakda dènnya wiwiritan ||

68. Laju marang pahèran mèt toyastuti | mrih waktu sêmbahyang | Subuh wusira susuci | adan sunat kinamatan ||

69. Kae Adimuncar alon ngancarani | Ki Sèh Mangunarsa | kinèn

--- 12 : 142 ---

majêng angimami | wus andadèkakaên niyat ||Lebih satu suku kata: wus andadèkakên niyat.

70. Nampurnakkên salat tumaninah têrtib | kang wajah ibtitah | wawacan satusirèki | Patekah Surat Jumungah ||

71. Rêkangat kang akir wawacanirèki | sawusing Patekah | Surat Munapèk§ = Munafiquun. ingapti | adêge wus Kinunutan ||§ = dipun-dongani Kunut.

72. Têkèng tahyat akir bakda salam nuli | ngamal pupujiyan | dikir donga limang bêkti | salawat asasalaman ||

73. Wus paragak saliring sêmbah lan puji | Kae Adimuncar | angling yayi Arsèngbudi | sêdhênge sami umangkat ||

74. Ing aenjang mupung wanci maksih ratri | nambang ing aruna | Ki Arsèngbudi turnya ris | pan inggih sumanggèng karsa ||

75. Pra waela tata panggendhongannèki | nulya lumaksana | saking palinggihan sami | umahas wana wulusan ||

76. Alon lampahira karêmêngan margi | ramya swarèng sata | -wana kang mraknya ngungongi§ Prayoginipun / nyungongi / [sebaiknya : mrak nyangungongi]. | jangkrik-bêring dhawang jongkang ||

77. Cabak bubud brênggi gogik rangkok bintit | dhècu cing-golingan | garèndan darès srigunting | palatuk tèngkèk kapodhang ||

78. Asri umungumyung. swaraning pêksi lit-talitlit-alit. | nacar karasula | kabur mèt mangsa woh kitri | wancènjang kambanging surya ||

79. Angatirah marbangbang nèng (ng)graning wukir | kadi netraning kang | rapuh byating wungu guling | tar bêntar trang apantara ||

80. Kalamukan ing ima ngawêng malangjring | sunaring karaba | nipat rêgêding ima brit | lir patra linut parada ||

81. Kênyaring Hyang Aruna angujwalani | sèsining kanangrat | arêsmi kawuryan asri | srang-srangan satyèng srèng-srèngan ||

82. Yata wau kang tumama ing wanadri | lêpas lampahira | nusup angayam wanadri | pagrênganing Wanasaba ||

--- 12 : 143 ---

83. Pan sadina tan pati raryyan lumaris | (ng)gyan waktu sêmbahyang | lêhêr wus bakda lumaris | tan karsa kampir padesan ||

84. Wanci waktu Ngasar samya raryan bêkti | bakda gya lumampah | tatas mahasing wanadri | taratabing pagrumbulan ||

85. Marga amalapat desa kanan kering | tanah Wanamarta | dhukuhe Kiyai Bayi | ing Têpus-cangkring Kalisat ||

86. Ing Jaha ing Bulu Balimbing Pêkiring | Wilis pakitrinya | tulus kang samya winiji | têgal pasabinanira ||

87. Anut marga pagêr patalunanèki | yata kang lumampah | andulur jalu lan èstri | nut tikunging pagalêngan ||

88. Kathah jalma papagan samya nimpangi | pan sami anduga | wong gêdhe anamur dhiri | amêndhêm kula tirakat ||

89. Miwah jalma kang samya têgal sasabin | mulat kang lumampah | samya ngucap jroning ati | baya wong ing ngêndi mana ||

90. Dene êlur akèh têmên kang lumaris | jalwèstri mangkana | wanci katungganging ardi | Kyai Muncar ris ngandika ||

91. Marang Kae Jayangrêsmi Jayangragi | pan sarwi lumampah | anakmas kalihe sami | kadipundi karsanira ||

92. Rèhne ta tas kapungkur marga wanadri | napak pangareyan | mênggah pasipêngannèki | punapi laju kewala ||

93. Lamun raryan ing pundi ingkang pinurih | dhukuh kang prayoga | kang wontên masigidnèki | paran anêgal animpar ||

94. Jayèngrêsmi mèsêm anauri aris | singgih lamun karsa | rêrêm ing dhusun saratri | sadaya dhukuh punika ||

95. Ingkang darbe rakanta Kangjêng Kiyai | kadi tan sumêlang | pan sampun pawong pribadi | wontên santri kulawangsa ||

96. Ing Pagutan santrinya aran Nuripin | angiras kinarya | babêkêl dhukuh pawingking | kukus gangsalwêlas samya ||

97. Sinungakên rèhipun marang Nuripin | lêbe ngiras lurah | katima damêlirèki | marang (n)Jêng Kyai rakanta ||

--- 12 : 144 ---

98. Kalihdene wus katanggêlan ing wanci | lamun linajêngna | ragi kadalon sakêdhik | prayogi rêrêm padesan ||

99. Ing Pagutan pagriyanipun Nuripin | paran kono sira | yayi Kae Jayèngragi | ingkang rayi aturira ||

100. Inggih sakalangkung dening aprayogi | pan enjang kewala | tur uninga ing (n)Jêng Kyai | mangkana ing lampahira ||

101. Pan panuju Nuripin anèng ing sabin | angadhuk tanduran | talun ing pinggiring margi | tan wruh kang lumakyèng ngarsa ||

102. Kae Jayèngraga tumingal Nuripin | mèsêm angandika | lah sira iku Nuripin | kablabak ngadhuk nèng têgal ||

707. Balabak

1. Ki Nuripin liningan mring Jayèngraga | kagète | andangèngèk pacul lineyangan tangan | doranne | Ki Nuripin sêmune pangling Jèngraga | dêlênge ||

2. Bêrkat lawas tan panggih lan Jayèngraga | laline | Jayèngraga sarwi nudingi saksana | wuwuse | apa lali sira têmên marang ingwang | lah pothèt ||

3. Suwe-suwe Nuripin mari panglingnya | elinge | gupuh-gupuh Nuripin nulya ambuwang | pacule | sarwi nangis mèlat-mèlèt atur salam | wuwuse ||

4. Adhuh lae-lae bêndaraku têka | karone | panyanaku têrus tan karsa kondura | marene | mêngko padha ting bêdhêngul kèh tunggalnya | kang (n)dhèrèk ||

5. Jayèngraga angling ya wus sun-tarima | sakèhe | pambagyamu maring wang lah uwusira | sun-kèngkèn | lah muliya dhingin ngrêsikana langgar | dèn-age ||

6. Wruhanira ingsun kêdalon nèng marga | mulane | karsa mampir marang dhukuh wismanira | arèrèh | mung sadalu enjang atura uninga | mêngkone ||

7. Kang liningan Nuripin matur sêndikasandika. | ge-age | andhingini lakune

--- 12 : 145 ---

agurawalan | tindake | têkèng wisma Nuripin anguwuh marang | rabine ||

8. Kutawèlan kamisosolên ujarnya | kapriye | iya ta lah iki paran polah-ingwang | bakale | iya ingkang ginawe suguh punapa | mêngkone ||

9. Wruhanira dhayoh ingkang arsa prapta | têmêne | Kae Jayèngrêsmi lawan Jayèngraga | kalihe | kang alunga ngulatan Bayi Panurta | lamine ||

10. Tan apangguh mêngko iki padha têka | nèng kene | akèh têmên jalu lan èstri rowangnya | kang (n)dhèrèk | kaya nora sêdhêng suguhe rong dangan | sêgane ||

11. Priye mono priye iki polahingwang | lan kowe | kang wadon ngling (m)bok ondhang para padesan | bênêre | wong abusuk thikluk kudu dadi lurah | dhêglone ||

12. Lah wus mara sira gagêndhong-gêndhonga | lêsunge | yèn wus têka jalukana suguh padha | urunne | Ki Nuripin nauri ya bênêr sira | rêmbuge ||

13. Ki Nuripin nulya marang palêsungan | gêndhonga§ Prayoginipun / gêndhonge /. | tan antara wau kang para ngawirya | praptane | dumarudug wau ingkang sêdya prapta | wismane ||

14. Samya tata alênggah anèng pandhapa | kabèhe | wus sinrantèn ing gagêlaran kalasa | lampite | Ki Nuripin (ng)gantêr anabuh lêsungnya | gêndhonge ||

15. Tan adangu tatangga parapat-desa | têkane | pinrentahan kinèn (ng)gawa suguhira | kabèhe | mêntah matêng miwah nyanyamikannira | rumate ||

16. Wus mangkana Nuripin marak ing ngarsa | gupuhe | laku-bokong angadhêpêk anèng ngarsa | ajune | atur salam ngabêkti miwah pambagya | rawuhe ||

17. Marang Kae Arsèngbudi Adimuncar | lan manèh | Cariksutra

--- 12 : 146 ---

Malangkarsa Mangunarsa | malihe | Anggungrimang Jayèngrêsmi Jayèngraga | gêntine ||

18. Miwah sasalaman mring sadayanira | sawuse | samya ngujar kalangkung panrimaningwang | saure | wus mangkana ing wanci surya ngancala | Mahribe ||

19. Samya waktu ing Mahrib tumêkèng Ngisa | bakdane | Ki Nuripin samakta tata lungguhan | gupuhe | lanang wadon kaya têmpaling polahnya | bingunge ||

20. Paparentah tumandang langkung akopat | kapite | dènnya naosakên bubucu nèng arsa | gugupe | papanganan sinêngguh rampadan ulam | klirune ||

21. Ginaguyu marang kang para ngawirya | srag-srêge | Jayèngraga gumuyu sarwi ngandika | wuwuse | lah (m)bok aja Nuripin kasusu sira | dèn-rèrèh ||

22. Lah sirèki Monthèl lan Cênthini sira | dèn-age | rewangana tata saosan nèng ngarsa | bêcike | kang liningan Monthèl lan Cênthini enggal | trampile ||

23. Wus tinata prayoga rampatannira | mungguhe | wusing ngancarakkên pasunggatanira | nulya ge | samya wanting (n)dan lêkas sami adhahar | kêmbule ||

24. Pra ngawirya kalawan para waela | nutuge | luwaran ambêng rampadan cinarikan | lorode | sinungakên marang kalawangsanira | ambênge ||

25. Wus warata sadaya tan ana kurang | warêge | gantya nyanyamikan lumampah ing ngarsa | suguhe | lah-olahan juwadahan myang wowohan | sangkêpe ||

26. Ki Nuripin nyarakkên dhaharannira | ature | lah sumangga punika mangsêganira | ginême | dyan angalap sadaya sasênêngira | sêptane ||

27. Jayèngraga mèsêm aris angandika | sasambèn | dene kuwat Nuripin sira nyunggata | wong akèh | kang liningan umatur barkah sampeyan | sagêde ||

--- 12 : 147 ---

28. Sarta sawabipun (n)Jêng Kyai ramanta | yêktine | (ng)gih kawula darmi naoskên dhaharan | kêdhike | tan cinatur ing dalu kang samya lênggah | solahe ||

29. Yata enjing bakda Subuh tata lênggah | andhère | Jayèngrêsmi mèsêm aris angandika | wuwuse | hèh Nuripin sira sun-duta kalawan | si Monthèl ||

30. Lumakuwa mring karajan Wanamarta | karone | umatura marang (n)Jêng Kiyai Bapa | yèn mangke | pan manira lan si adhi Jayèngraga | sartane ||

31. Kae Adimuncar Kae Arsèngbudya | lan manèh | Kae Cariksutra Arundarsa miwah | Kae Sèh | Malangkarsa kalawan Sèh Mangunarsa | Rimange ||

32. Miwah ingkang samya nut para waela | wurine | sarta lawan mitranira kulawangsa | santrine | samya sêdya arsa papangguh sadaya | parlune ||

33. Pangabêktiningwang lan pra salamira | sakèhe | aturêna marang (n)Jêng Kyai Panurta | sartane | lawan ibu mring paman-paman sadaya | tuwane ||

34. Kang liningan santri Nuripin kalawan | Ki Monthèl | samya matur sandika nulya umangkat | ge-age | mring karajan Wanamarta tur uninga | lakune ||