Rănggawarsita kepada Winter, 13 November 1842

Judul
Sambungan
1. Purwadipura kepada Rănggawarsita, 26 Maret 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
2. Rănggawarsita kepada Nyonyah Eming, 13 Maret 1836. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
3. Rănggawarsita kepada Purwadipura, 26 Maret 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
4. Rănggawarsita kepada Van Der Am, 5 Juni 1844. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
5. Rănggawarsita kepada Van Der Am, c. Juni 1844. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
6. Rănggawarsita kepada Winter. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
7. Rănggawarsita kepada Winter, 1 Januari 1843. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
8. Rănggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842 (1). Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
9. Rănggawarsita kepada Winter, 1 Oktober 1842 (2). Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
10. Rănggawarsita kepada Winter, 10 Juli 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
11. Rănggawarsita kepada Winter, 13 November 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
12. Rănggawarsita kepada Winter, 15 Desember 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
13. Rănggawarsita kepada Winter, 15 Juli 1843. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
14. Rănggawarsita kepada Winter, 16 Desember 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
15. Rănggawarsita kepada Winter, 16 November 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
16. Rănggawarsita kepada Winter, 2 Juni 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
17. Rănggawarsita kepada Winter, 20 April 1841. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
18. Rănggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1840. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
19. Rănggawarsita kepada Winter, 22 Desember 1841. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
20. Rănggawarsita kepada Winter, 23 Nopember 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
21. Rănggawarsita kepada Winter, 24 Januari 1843. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
22. Rănggawarsita kepada Winter, 29 April 1841. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
23. Rănggawarsita kepada Winter, 31 Oktober 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
24. Rănggawarsita kepada Winter, 7 November 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
25. Rănggawarsita kepada Winter, 8 Februari 1841. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
26. Rănggawarsita kepada Winter, 9 September 1842. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
27. Surat-menyurat Rănggawarsita, LOr 2235, #869. Kategori: Arsip dan Sejarah > Galeri
28. Winter kepada Rănggawarsita. Kategori: Arsip dan Sejarah > Rănggawarsita, R. Ng.
Citra

Ringkasan: Ranggawarsita menjawab pertanyaan tentang arti dan penggunaan kata : alun, karang, dan bonggan.

Rănggawarsita kepada Winter, 13 November 1842: Citra 1 dari 2
Rănggawarsita kepada Winter, 13 November 1842: Citra 2 dari 2

Kawula nuwun, atur sêmbah sungkêm kawula, pun Ngabèi Rănggawarsita, ingkang mugi-mugi kaonjuk ing sangandhap pinarakan paduka kangjêng rama.

Kawula nuwun, kawula sampun amundhi ing pêparing paduka sêrat. Mênggah ingkang dados dhawah pangandika paduka, kawula sampun sumêrêp sadaya, kawula nuwun ingkang punika, mênggah dhawah paduka andangu wardinipun ing têmbung ingkang kasêbut ing pêparing paduka sêrat. Kawula anyaosakên saking pamanggihipun ing manah kawula, anjawinipun saking karsa paduka, kados ing ngandhap punika.

Alun
tgêsipun labuhan. Anaming punika mawi dipun pangkat. Pangkat sae kalihan pangkat awon. Yèn pangkat sae dipun wastani lêlabuhan, kados upaminipun lêlabuhaning pandhita, yèn pangkat awon dipun wastani alun. Kados upaminipun, alun-aluning durjana, wondèntên ing sayêktosipun sami ugi, inggih alun-alun inggih lêlabuhan, [lêla...]
[...buhan,] inggih lêlabêt.
Karang
tgêsipun dhusun. Karang pawidadarèn. Inggih padhêkahanipun ing widadari, karang abang, punika dhusun risak awit saking kabêsmi, dados ical ijêmipun ing pakarangan.
Bonggan gawe
tgêsipun manggan karya, ingkang wau aslinipun, măngga, tgêsipun têgêg, utawi anêlas. Wêwinihipun, măngga ing gawe, lajêng dados monggan gawe, lajêng dados manggan gawe, katêlahipun ing têmbung dados bonggan gawe.

Kaonjuk ing dintên Slasa tanggal kaping 13 wulan Sèptèmbêr ing taun 1842.

Kawula nuwun, kawula pun Ngabèi Rănggawarsita.